Средата на април се състоя майсторския клас на украинският фотограф Dan Hecho в София. Той е фотограф работещ изцяло във art nude тематиката. Събитие което чакам от цяла година и за което се готвех дълго време. разбира се 80% от въпросите ми “изчезнаха’ най безцеремонно в двата дни на снимки. Радвам се, че получих “забележки’ ( да не кажа направо червения дебел молив), в първо лице. Отговорих си на доста въпроси сам, за някой неща дори се оказа, че съм на прав път. Самия майсторки клас премина напълно очаквано, както повечето на които съм присъствал. Генералния извод (както винаги е били), трябва да се снима, колкото повече толкова повече, както казва моя “ментор” Мечо Пух.

Доста снимане, почти шест часа всеки ден, четири доста различни като визия, опит и излъчване модела. Това само по себе си беше предизвикателство. Една отлична локация, за съжаление времето не позволи снимки на открито, какъвто бе първоначалния план. Доста разяснения относно обработката, която при него е силно изразена. Остана ми да работя доста по композицията на кадрите, но човек се учи докато е жив.

Работа с модела, нещо което ще трябва да учите винаги.

Мислех да напиша нещо за ученето и това да се опитваш поне малко да се възползваш от възможността да общуваш с някого далеч пред теб, но щеше да прозвучи “по български” заядливо. Хората които не са оценили шанса си да научат нещо си знаят.

Като цяло, макар в главата ми всичко все още да не е подредено, положително преживяване и добър опит. Снимките по долу, са това което успях да отсея за себе си. Разбира се има и няколко опита да повторя неговите резултати, но не това е важното. По отношение на техниката, белнди 1.2-2-2.8, скорост на затвора 1/125-1/250, светлината е изключително естествена, поради това ИСО – 100-3200. Мисля че използвах предимно Ziess 35/2, но това беше наложено повече от пространствени ограничения.